Home Dalam Negara Akhirnya tangisan gembira Amira dan Aqila

Akhirnya tangisan gembira Amira dan Aqila

by admin

TANGISAN kegembiraan menyelubungi Mahkamah Tinggi Syariah Kuala Lumpur, hari ini, apabila hak penjagaan kekal (hadanah) dua beradik anak yatim iaitu anak mangsa kemalangan maut Lebuh Raya Duta-Ulu Kelang (DUKE) empat tahun lalu, diberikan kepada ibu saudara mereka.

Nur Firuza Amira Fairuz Nizam, 11, menangis teresak-esak selepas Hakim Syarie Zaim Md Yudin membuat keputusan bahawa hak penjagaan dia dan adiknya, Nur Firuza Aqila, 8, memihak kepada ibu saudara, Yusnidah Husain, 51, selaku plaintif.

Ketika ditemui media di luar mahkamah, Yusnidah yang berpakaian sedondon dengan dua anak saudaranya itu melahirkan rasa syukur kerana keputusan mahkamah memihak kepadanya.

“Alhamdulillah, dengan keputusan mahkamah hari ini, sempena bulan baik ini, keputusan memihak kepada Kak Ngah (merujuk kepada dirinya) untuk menjaga anak-anak buah Kak Ngah macam anak Kak Ngah sendiri selepas empat tahun menunggu.

“Tadi pun Amira menangis sebab takut berpisah dengan Kak Ngah.

“Kak ngah tidak ada janji apa-apa. Kak ngah buat yang terbaik dan tak akan pisahkan silaturrahim dengan nenek dia yang sepatutnya berhak jaga anak-anak ni, kita faham tapi mereka lebih selesa sebab daripada kecik dengan Kak Ngah,” katanya sambil menangis.

Pada prosiding itu, Zaim membuat keputusan selepas mendengar semua keterangan saksi dan mengambil kira keterangan dua beradik berkenaan sama ada mahu tinggal bersama Yusnidah atau nenek mereka, Wirda Syamsuddin, 56, (defendan).

Selain itu, mahkamah memutuskan hak lawatan kepada nenek mereka setiap cuti sekolah dibahagikan kepada dua iaitu separuh pertama kepada pihak plaintif manakala bakinya diberikan kepada defendan.

“Cuti perayaan pula adalah mengikut giliran setiap tahun secara berselang-seli dengan sambutan Aidilfitri kali ini bersama plaintif manakala tahun depan bersama defendan,” katanya.

Terdahulu dalam keputusannya, Zaim berkata, mahkamah berpendapat adalah tidak wajar untuk memisahkan kedua beradik itu selain mendapati plaintif memberi kasih sayang yang baik kepada mereka.

“Mahkamah bersetuju bahawa kebajikan kanak-kanak ini perlu diberi keutamaan.

“Salah seorang anak ini mencapai umur mumayyiz dan boleh menentukan hendak tinggal dengan siapa.

“Dalam kes ini, anak yang dituntut iaitu Amira berumur 11 tahun. Mahkamah mengambil keterangan anak ini dan dia menyatakan suka dan selesa dengan Mama (panggilan kepada plaintif).

“Amira juga beritahu rumah sekarang berdekatan dengan kubur arwah ibu bapanya jadi senang untuknya melawat.

“Dalam keterangannya juga, Amira memberitahu dia tidak ada masalah dengan Opah (defendan) kerana dia dan adiknya masih bercuti di rumah defendan di Teluk Intan selepas dijemput ibu saudara mereka dikenali sebagai Mak Teh.

“Aqila pula walaupun berumur lapan tahun, juga memilih untuk tinggal dengan plaintif kerana bersesuaian tinggal dengan ibu saudaranya itu sejak kecil.

“Walaupun kedua-dua pihak berkehendak menjaga anak-anak ini, namun emosi anak-anak lebih sesuai dengan plaintif tanpa mengabaikan hak defendan sebagai nenek,” katanya.

Dalam prosiding itu, Yusnidah diwakili peguam syarie Mahyuddin Md Zahari manakala Wirda diwakili peguam syarie Yusfa Hanis Yusoff.

Yusnidah memfailkan permohonan hadanah pada 2 Jun 2015 mengikut Seksyen 81 Akta Undang-Undang Keluarga Islam (Wilayah Persekutuan) 1984 dan menamakan Wirda sebagai defendan.

Pada 11 Ogos 2015, Yusnidah diberikan hak penjagaan sementara ke atas dua kanak-kanak berkenaan.

Pada April 2018, Hakim Syarie Abu Zaky Mohammad membenarkan permohonan Wirda yang memfailkan notis permohonan semakan terhadap keputusan Hakim Syarie Muhamad Abdul Karim Wahab pada 15 Mac 2018 untuk memanggil Firuza Amira dan Firuza Aqila bagi memberikan keterangan mereka.

Permohonan itu dibuat selepas pihak defendan bimbang wujudnya ‘bias’ (berat sebelah) sekiranya kanak-kanak itu memberi keterangan memandangkan mereka kini dalam jagaan sementara plaintif.

Permohonan semakan itu difailkan di Mahkamah Rayuan Syariah pada 22 Mac 2018 dan ditolak pada 15 Februari lalu.

Dalam kejadian pada 2 Mei 2015, Fairuz Nizam Husain, 35, dan isterinya, Nova Safitri Azhari, 27, serta bayi mereka Nur Firuza Annisa, enam bulan, maut dalam nahas jalan raya semasa dalam perjalanan pulang ke rumah mereka di Taman Muda, Batu Caves. – myMetro

related posts

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More