Home Dalam Negara Susulan bunuh & sumbat bayi dalam peti ais, wanita tersebut kini bebas..

Susulan bunuh & sumbat bayi dalam peti ais, wanita tersebut kini bebas..

by admin

Susulan bunuh & sumbat bayi dalam peti ais, wanita tersebut kini bebas.. | KUALA LUMPUR: Pengasuh kepada bayi 5 bulan, Adam Rayqal Mohd Sufi Naeif yang mayatnya ditemui dalam bahagian sejuk beku peti ais, dihadapkan ke Mahkamah Sesyen Selayang hari ini atas pertuduhan menganiaya bayi itu sehingga menyebabkan kecederaan di kepala dan melupuskan mayat mangsa dengan menyembunyikan kematiannya.

Susulan bunuh & sumbat bayi dalam peti ais

Susulan bunuh & sumbat bayi dalam peti ais, wanita tersebut kini bebas..

Noor Aqilah Abd Rahman, 33, mengaku tidak bersalah selepas 2 pertuduhan terhadapnya dibacakan di depan Hakim Syafeera Mohd Said.

Bagi pertuduhan pertama, dia didakwa sebagai seorang yang mempunyai pemeliharaan terhadap bayi itu menganiaya mangsa sehingga menyebabkan kecederaan di kepala, mengikut Seksyen 31(1)(a) Akta Kanak-kanak 2001 yang membawa denda maksimum RM50,000 atau penjara sehingga 20 tahun atau kedua-duanya, jika sabit kesalahan.

Wanita itu juga didakwa melupuskan mayat Adam Rayqal dengan niat menyembunyikan kematiannya supaya dia terlepas hukuman, mengikut Seksyen 201 Kanun Keseksaan yang memperuntukkan hukuman penjara maksimum 3 tahun dan boleh didenda, jika sabit kesalahan.

Kedua-dua perbuatan itu didakwa dilakukan tertuduh yang sebelum ini bekerja sebagai tukang masak di rumah sewanya, di Jalan Nakhoda Kiri 3, Batu Caves, di sini antara 6.20 petang dan 6.50 petang, 3 Julai lalu.

Terdahulu, tertuduh yang diwakili peguam, M Dinesh dan Mohd Redzuan Mohamed Yusoff memohon jaminan minimum dengan alasan tertuduh menanggung ibu bapa yang menghidap pelbagai penyakit, antaranya darah tinggi, gout dan sakit jantung.

“Pihak pembelaan juga memohon jaminan minimum atas faktor ekonomi keluarga tertuduh. Kedua-dua ibu bapa tertuduh tidak bekerja dan semua ibu bapa yang menghantar anak mereka kepada tertuduh kini menghantar anak mereka kepada orang lain sejak tertuduh direman.

“Tertuduh sebelum ini bekerja sebagai tukang masak bagaimanapun berhenti kerja dan mula memberi fokus sepenuh masa menjaga anak asuhan.

“Tertuduh yang masih bujang juga mempunyai seorang anak angkat berusia 3 tahun yang merupakan orang kelainan upaya (OKU). Dia menjaga bayi itu sejak berusia 2 bulan. Sekarang anak angkatnya di bawah jagaan orang lain,” kata Redzuan.

Timbalan Pendakwa Raya, M Arunjothi tidak menawarkan sebarang jaminan walaupun kes berkenaan boleh diikat jamin dengan alasan kes itu melibatkan kepentingan awam dan menarik perhatian orang ramai.

“Namun, pihak pendakwaan menyerahkan kepada budi bicara mahkamah dan sekiranya mahkamah ingin memberikan jaminan, pihak pendakwaan mencadangkan jaminan tinggi dengan syarat tambahan melapor diri di balai polis terdekat dan tidak mengganggu saksi sehingga kes selesai.”

Mahkamah membenarkan tertuduh diikat jamin RM18,000 dengan seorang penjamin, selain syarat tambahan melaporkan diri di balai polis berdekatan 2 kali sebulan dan tidak mengganggu saksi.

Mahkamah menetapkan 13 Ogos untuk sebutan semula kes.

Pada 3 Julai lepas, Adam Rayqal dilaporkan hilang dari rumah pengasuhnya di Kampung Nakhoda, Batu Caves, sebelum mayatnya ditemui anggota polis dalam bahagian sejuk beku peti ais di rumah sama lewat malam hari kejadian.

Susulan itu, tertuduh dan seorang rakannya ditahan pada hari sama, bagaimanapun wanita itu dibebaskan dengan jaminan polis.

Hasil bedah siasat pakar forensik Hospital Kuala Lumpur mendapati punca kematian Adam Rayqal adalah akibat pendarahan dalaman di bahagian otak dengan kesan retak di bahagian tempurung kepala.

Bunuh & Sumbat bayi dalam peti Ais, wanita tersebut kini bebas dengan jaminan RM18,000

related posts

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More