Home Petua Cara Mudah Menghilangkan Karang Gigi

Cara Mudah Menghilangkan Karang Gigi

by admin
Menghilangkan Karang Gigi

Cara Mudah Menghilangkan Karang Gigi. Karang gigiadalah mineral deposit berwarna kuning atau coklat yang melekat padanya, yang boleh mengakibatkan periodontitas, terlebih bila dilewatkan begitu saja tanpa ada usaha untuk membersihkannya. Untuk Menghilangkan karang gigi, umumnya orang bakal pergi ke doktor, namun sesungguhnya, anda boleh juga melakukan prosedur ini sendiri dirumah.

Menghilangkan Karang Gigi

Cara Mudah Menghilangkan Karang Gigi

Namun yang perlu diingat iaitu, cara ini tidak akan menghilangkan karang gigisecepat yang dikerjakan oleh doktor gigi. Untuk menghilangkan karang yang terkumpul, ada beberapa pilihan rawatan.

Beberapa bahan yang diperlukan iaitu:
1. Hidrogen peroksida
2. Air
3. Serbuk soda kue
4. Garam
5. Antiseptik pencuci mulut
6. Dental pick
7. Berus gigi

Berikut Cara Mudah Menghilangkan Karang Gigi:

Campur satu cawan hidrogen peroksida dengan 1/2 cawan air hangat, lalu kumurlah dengan gabungan itu selama satu minit. Buang, lalu basuh dengan 1/2 cawan air sejuk.

Alat yang paling umum serta berkesan untuk singkirkan karang gigi iaitu baking soda. Campur 1 sudu makan baking soda dengan 1/2 sudu teh garam dalam cawan. Lalu, rendam berus gigi di air hangat serta celupkan dalam gabungan.

Awalilah memberus
Anda memakai gabungan itu. Semua sistem mesti dikerjakan selama 5 minit.

Cuci mulut dengan antiseptik pencuci mulut.

Pakai dental pick untuk bersihkan karang pada gigi. Kerjakan dengan hati-hati, sehingga tak mengikis serta mengakibatkan kerosakan gusi anda. Cara Mudah Menghilangkan Karang Gigi.

Untuk mendapatkan gigi putih bak mutiara serta senyum yang indah ikuti panduan dibawah ini:
1. Penggunaan keju.

Makanlah keju Switzerland atau cheddar saat sebelum makan, hal itu bakal menolong meneutralkan asid pencetus karang gigi.

2. Strobery serta tomato.

Tomato serta strobery adalah buah yang mengagumkan untuk melindungi kesihatan mulut, lantaran keduanya kaya vitamin C. Kedua-duanya boleh memutihkan gigi serta melembutkan karang gigi. Cukup gosokkan segera tomato serta strobery ke gigi serta diamkan selama 5 minit. Anda boleh lakukan langkah yang sama, memakai makanan lain yang juga kaya vitamin C, seperti limau nipis, limau, lemon, lada serta betik. Kemudian, cuci mulut anda memakai kombinasi yang diperbuat daripada baking soda serta air hangat. Cara Mudah Menghilangkan Karang Gigi .

Berikut panduan untuk melindungi kesihatan mulut:

Anda harus teratur memakai benang gigi.

Bersihkan mulut anda dengan cara alami memakai air liur yang dicetuskan dari makanan pedas yang bakal membuahkan kelenjar ludah.

Untuk mencegah bakteria berkembang biak, gosok gigi memakai kulit oren saat sebelum tidur tanpa dicuci.

Masa memberus gigi, pakai berus gigi yang lembut serta buat pergerakan menegak. Pastikan sentiasa untuk membersihkan bilik pada gusi serta gigi.

Cara Mudah Menghilangkan Karang Gigi

related posts

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More