Home Dalam Negara Tiada had cermin gelap

Tiada had cermin gelap

by admin

BERMULA esok, tiada had ditetapkan bagi kadar ketelusan cahaya tampak untuk cermin kiri dan kanan penumpang serta belakang bagi kenderaan persendirian.

Menteri Pengangkutan, Anthony Loke Siew Fook berkata, sebelum ini, ketelusan cahaya tampak ditetapkan pada kadar 30 peratus seperti digariskan dalam Kaedah-Kaedah Kenderaan Motor (Larangan Mengenai Jenis-Jenis Kaca Tertentu) 1991.

Katanya, menerusi peraturan itu, ia juga menetapkan kadar ketelusan cahaya tampak bagi bahagian cermin depan kenderaan adalah 70 peratus manakala bagi cermin sisi kiri dan kanan pemandu adalah 50 peratus.

“Justeru, pindaan bagi kadar ketelusan cahaya tampak cermin kiri dan kanan penumpang serta belakang tidak membabitkan kenderaan motor yang didaftarkan dan digunakan untuk pengangkutan awam dan barangan.

“Bagaimanapun, untuk kadar ketelusan cahaya tampak pada bahagian cermin hadapan dan sisi kiri dan kanan pemandu adalah masih kekal seperti sedia ada,” katanya pada sidang media pengumuman mengenai cermin gelap di Putrajaya hari ini.

Beliau berkata, pindaan itu juga turut dibenarkan ke atas kenderaan persendirian yang digunakan bagi perkhidmatan e-hailing.

Katanya, faktor pindaan dibuat adalah sejajar dengan peraturan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) selain permintaan tinggi daripada pemilik kenderaan persendirian yang memohon penetapan sedia ada dilonggarkan.

Pada masa sama, beliau berkata, kerajaan akan mengenakan fi permohonan dan pemprosesan serta fi ke atas setiap kelulusan bagi yang mahu menggelapkan semua cermin kenderaannya bertujuan meningkatkan hasil kerajaan.

“Mana-mana individu boleh memohon untuk menggunakan cermin lebih gelap sama ada menerusi menggunakan lapisan filem atau penggunaan kaca lebih gelap yang menjadikan peraturan cahaya tampak adalah kurang, atas sebab khusus seperti faktor keselamatan atau kesihatan.

“Bagi setiap permohonan yang dikemukakan atas faktor keselamatan, akan dikenakan fi perkhidmatan RM50 bagi setiap permohonan,” katanya.

Siew Fook berkata, setiap permohonan yang diluluskan dikenakan fi RM5,000 dan setiap kelulusan diberikan untuk tempoh dua tahun manakala individu yang diluluskan penggunaan cermin lebih gelap hendaklah memohon semula apabila tempoh sah laku tamat dan akan dikenakan fi sama dalam setiap permohonannya.

Katanya, permohonan pengecualian atas faktor kesihatan perlu mendapat pengesahan bertulis daripada pakar perubatan kerajaan dan akan dikecualikan daripada dikenakan fi.

Mengulas lanjut, beliau berkata, sebelum ini, 20,000 kenderaan diluluskan bagi penggunaan cermin gelap dan 5,469 permit diluluskan oleh menteri terdahulu bermula 2011 hingga 2018 tanpa sebarang fi.

“Kita lihat latar belakang kebanyakan mereka yang memohon atas faktor keselamatan adalah tan sri, datuk seri dan orang berkemampuan.

“Saya berpendapat mereka golongan berkemampuan dan jika dikenakan fi, ia mampu memberi pendapatan kerajaan.

“Satu jawatankuasa sudah ditubuhkan hari ini yang akan menilai semua permohonan bagi penggunaan cermin gelap sebelum memberi kelulusan.

“Antara yang dilihat termasuk rekod saman dan jenayah pemilik kenderaan terbabit,” katanya.

Sementara itu, beliau berkata, penguatkuasaan ke atas peraturan baharu itu akan bermula tiga bulan dari tarikh peraturan itu dikuatkuasakan. – myMetro

related posts

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More