Home Dalam Negara [UPDATE] Mayat kanak-kanak ditemui, 5 lagi masih hilang

[UPDATE] Mayat kanak-kanak ditemui, 5 lagi masih hilang

by admin

Dalam kejadian itu, bot tempur CB 90H dari pangkalan Tentera Laut Diraja Malaysia (TLDM) Sandakan yang melaksanakan rondaan menemui lima mangsa bot karam yang berpaut pada bot dan melambai ke arah bot 12 tengah hari tadi.

Kelima-lima mangsa yang dipercayai warga Filipina berpaut pada bot terbalik lebih 18 jam selepas bot yang dikatakan dalam pelayaran dari Pulau Taganak, Filipina ke Sandakan terbalik.

Timbalan Pengarah Operasi Zon Maritim Sandakan, Komander Maritim Mohd Khairulanuar Abd Majid berkata, operasi mencari dan menyelamat diaktifkan jam 2.03 petang membabitkan dua aset Maritim Malaysia, tiga aset TLDM dan dua aset Pasukan Polis Marin (PPM).

Katanya, kelima-lima mangsa selamat yang berada dalam keadaan lemah dan trauma dihantar ke Hospital Duchess of Kent untuk rawatan lanjut dan berdasarkan siasatan awal, mangsa mendakwa pemegang kad IMM13.

“Ketika ditemui semua mangsa tidak memakai jaket keselamatan dengan bot dinaiki dianggarkan berukuran tiga meter panjang dan satu meter lebar.

“Operasi mencari hari ini tertumpu di kawasan posisi asal bot terbalik dan dalam radius sekitar lima batu nautika,” katanya. Turut hadir Ketua Bahagian Operasi dan Peperangan Markas Wilayah Laut 2 (MAWILLA 2), Komander Jamhari Katimin TLDM.

Mohd Khairulanuar berkata, siasatan juga masih diteruskan untuk mengenal pasti pertalian antara setiap mangsa dan bot yang dinaiki semua mangsa sudah dibawa ke pangkalan TLDM Sandakan.

Katanya, operasi mencari dan menyelamat ditangguhkan 6.30 petang dan akan diteruskan pagi esok.

related posts

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More